Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

ΠΩΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ?

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΟΣ ΘΗΛΥΚΟΥ?

Μία ενδιαφέρουσα άποψη απο το http://www.badarts.gr/

"...Γιατί τα ονόματα των πόλεων είναι θηλυκού γένους; Για να κατανοήσουμε αυτό το ερώτημα, ας διατυπώσουμε και τα παρακάτω: γιατί τα ονόματα των ποταμών και των βουνών είναι αρσενικού; Γιατί των λιμνών είναι θηλυκού;
Δεν θα δυσκολευτούμε να απαντήσουμε. Τα ποτάμια είναι ορμητικά και τα βουνά ψηλά. Ορμητικός όμως είναι και ο άνδρας πολεμιστής (και όχι γενικά ο άνδρας) – ο οποίος είναι ή οφείλει να είναι ψηλός. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι αρχαίοι Έλληνες είδαν το βουνό ως ψηλό άνδρα, το οποίο έχει κεφάλι (αυτό σημαίνει κορυφή) και μπορούμε να βρεθούμε μπροστά και κάτω από τα πόδια του (πρόποδες)! Στον ορμητικό ποταμό και στο μεγάλο και ψηλό βουνό, οι άνδρες ειδαν τον εαυτό τους, είδαν αυτό που θα ήθελαν να ήταν. Απεναντίας, μια λίμνη δεν είναι ορμητική και βρίσκεται χαμηλά, όπως η γυναίκα ή όπως οφείλει να είναι η γυναίκα.
Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτοί που είδαν τον ποταμό και το βουνό ως αρσενικού γένους ήταν άνδρες πολεμιστές μιας πατριαρχικής κοινωνίας. Οι πόλεις όμως ; Γνωρίζουμε ότι οι ποιμένες δεν έκτιζαν πόλεις λόγω της συνεχούς μετακίνησης. Εάν εγκαθίσταντο κάπου, οχύρωναν ένα ψηλό λόφο, στον οποίο κατέφευγαν σε εποχές πολέμου. Αυτό το οχυρό ονομάζονταν πόλις (ακρόπολις). Ο καταυλισμός τους, με ξύλινα σπίτια, ήταν γνωστός ως άστυ (‘ενδιαίτημα’). Όταν εισέβαλαν στην ελλαδική χερσόνησο, βρήκαν οικισμούς μόνιμης εγκατάστασης, πολλοί από τους οποίους, όπως στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, ήταν οικισμοί με δρόμους, ψηλά κτήρια, αποχέτευση, ύδρευση, εργαστήρια, κοινοτικές αποθήκες κλπ. Οι εισβολείς υιοθέτησαν τα ονόματα αυτών των οικισμών – όλα τα ονόματα ήταν ονόματα γυναικών ή θεαινών.
Αυτή είναι η προέλευση του θηλυκού γένους των πόλεων. Η λέξη Αθάνα δηλώνει τους κατοίκους μιας πόλης που κατάγονται από την Αθ, η οποία ήταν γυναίκα ή θηλυκή θεότητα. Το όνομα πιθανόν να ήταν κάποιο φυτό ή ζώο ή προσωποποίηση κάποιας εργασιακής, παραγωγικής, φυσικής διαδικασίας. Αυτό υποδηλώνει ότι οι κοινωνίες των γηγενών δεν ήταν πατριαρχικές, αφού στην πατριαρχία όλοι και όλες κατάγονται από άνδρες: Ισαάκ εγέννησε κλπ! Σήμερα λέμε Δρατζίδης Αθανάσιος του Χρήστου! Πού είναι η μάνα;
Δεν ήταν όμως και μητριαρχικές – δεν μπορώ να δεχτώ τον όρο μητριαρχία διότι από τη  μια πλάστηκε κατά το πατριαρχία και από την άλλη αυτό το -αρχία δηλώνει Κυριαρχία και δεν νομίζω ότι οι γυναίκες ή οι μητέρες ασκούσαν κάποια κυριαρχία όπως την ασκούσαν οι άνδρες πατέρες. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί και πολλές προτιμούν τον όρο μητριστικές κοινωνίες – συμφωνώ με αυτήν την επιλογή".

ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΟΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ...ΝΤΕΝΕΚΕΔΕΣ!!!

ΤΟ ΚΛΑΣΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΦΑΚΙΝΟΥ http://www.youtube.com/watch?v=Vw5YEouIey8

ΑΘΕΑΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΙΑΣ ΠΟΛΗΣ

ΣΚΛΗΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΛΗΣ

 "The Prism 2011. Mία συλλογική καταγραφή της Ελλάδας του χειμώνα 2010-2011, μέσα από το φακό της ομάδας των "14" που έγιναν, για πρώτη φορά, multimedia αφηγητές, με την υποστήριξη των δημιουργών.
To The Prism GR2011 γυρίστηκε σε χρονικό διάστημα 16 εβδομάδων. Οι σκηνοθέτες Νίνα Μαρία Πασχαλίδου και Νίκος Κατσαούνης συνέλαβαν την ιδέα αυτή, θεωρώντας την ως έναν επαναστατικό τρόπο για να μοιραστούν τις ιστορίες τους.
"Σήμερα, οι νέες τεχνολογίες έχουν προκαλέσει μια πραγματική επανάσταση στην αφήγηση και τη διάδοση των ιστοριών. Η δημοσιογραφία περνά από τα χέρια των λίγων στο ευρύ κοινό, το οποίο, έχει πλέον τη δυνατότητα να πει τη δική του ιστορία μέσα από τη δική του ματιά", ισχυρίζονται οι ικανότατοι δημιουργοί που έφτιαξαν το πρωτότυπο ντοκυμαντέρ στην ιστοσελίδα τους theprism.gr."

πηγή:
http://news247.gr/
 

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ- ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΠΟΛΕΩΝ

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΚΘΕΣΗ http://www.youtube.com/watch?v=xPZC3XUXGAw

ΑΘΗΝΑ

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ...ΠΟΛΕΙΣ?

ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΓΝΩΣΤΗΣ...ΜΟΝΟΠΟΛΗΣ, ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΚΛΥΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΕ...ΠΟΛΕΙΣ....ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΕΞΥΠΝΑ, ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ...ΜΕΡΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΣ ΕΩΣ ΚΑΙ...ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ. ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΜΑΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ (PC GAMES, INTERNET GAMES ETC.) ΠΟΥ ΝΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΟΥΝ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ Ή ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ, ΚΑΠΩΣ, ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ "ΠΟΛΗ".

ΒΕΡΟΛΙΝΟ 1989, ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΙΑ ΠΟΛΗΣ

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΛΛΩΝ ΠΟΛΕΩΝ 2

ΠΩΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥΣ http://sarotiko.blogspot.com/2012/02/street-artists-k-art.html

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΛΛΩΝ ΠΟΛΕΩΝ 1

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ?

ΠΟΛΗ ΔΙΧΩΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΜΥΘΟΥΣ ΔΕ ΝΟΕΙΤΑΙ! ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, ΑΛΗΘΙΝΕΣ, ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΕΣ ΛΙΓΟ ΠΕΙΡΑΖΕΙ...ΠΑΝΤΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΑΛΛΩΣΤΕ, ΕΝΑΣ ΜΥΘΟΣ...

ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΣΑΣ?

Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ. Η ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΝΕΕΙ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ. ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΣΑΣ? ΠΩΣ ΤΗΝ ΟΡΑΜΑΤΙΖΕΣΤΕ? ΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΖΑΤΕ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ, ΚΑΛΑΙΣΘΗΤΗ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ?

ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ?

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΘΕΤΙΚΑ, ΑΡΝΗΤΙΚΑ,ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΜΙΑ ΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
·         www.rhodes.gr/history/gr/
·         rokar-rokar.blogspot.com/2008/05/blog-post_21.html - 259k –
·         http://www.rhodeslibrary.gr/
·         http://www.rhodes.aegean.gr/
·         http://www.mgamuseum.gr/
ΘΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ ΝΕΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ!

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΤΖΕΚΤ

ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ

Σας καλωσορίζουμε στην ερευνητική εργασία-πρότζεκτ "Όμορφη Πόλη" για την Α' Λυκείου, με επίκεντρο την πόλη της Ρόδου. Η Ομάδα μας απαρτίζεται από μαθητές της Α' Λυκείου του 2ου ΓΕ.Λ. Ρόδου- Καζούλλειου, με συντονίστρια την Καλλιόπη Κουντούρη, φιλόλογο. Στο blog μας θα φιλοξενούμε χρήσιμα στοιχεία για το πρότζεκτ μας, θα ανταλλάσσουμε απόψεις και θα μοιραζόμαστε γνώσεις και εμπειρίες μεταξύ μας και με τους αναγνώστες μας. Με χαρά θα δεχτούμε τις θέσεις και τις κρίσεις σας. Και το ταξίδι μας αρχίζει...