Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΟΣ ΘΗΛΥΚΟΥ?

Μία ενδιαφέρουσα άποψη απο το http://www.badarts.gr/

"...Γιατί τα ονόματα των πόλεων είναι θηλυκού γένους; Για να κατανοήσουμε αυτό το ερώτημα, ας διατυπώσουμε και τα παρακάτω: γιατί τα ονόματα των ποταμών και των βουνών είναι αρσενικού; Γιατί των λιμνών είναι θηλυκού;
Δεν θα δυσκολευτούμε να απαντήσουμε. Τα ποτάμια είναι ορμητικά και τα βουνά ψηλά. Ορμητικός όμως είναι και ο άνδρας πολεμιστής (και όχι γενικά ο άνδρας) – ο οποίος είναι ή οφείλει να είναι ψηλός. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι αρχαίοι Έλληνες είδαν το βουνό ως ψηλό άνδρα, το οποίο έχει κεφάλι (αυτό σημαίνει κορυφή) και μπορούμε να βρεθούμε μπροστά και κάτω από τα πόδια του (πρόποδες)! Στον ορμητικό ποταμό και στο μεγάλο και ψηλό βουνό, οι άνδρες ειδαν τον εαυτό τους, είδαν αυτό που θα ήθελαν να ήταν. Απεναντίας, μια λίμνη δεν είναι ορμητική και βρίσκεται χαμηλά, όπως η γυναίκα ή όπως οφείλει να είναι η γυναίκα.
Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτοί που είδαν τον ποταμό και το βουνό ως αρσενικού γένους ήταν άνδρες πολεμιστές μιας πατριαρχικής κοινωνίας. Οι πόλεις όμως ; Γνωρίζουμε ότι οι ποιμένες δεν έκτιζαν πόλεις λόγω της συνεχούς μετακίνησης. Εάν εγκαθίσταντο κάπου, οχύρωναν ένα ψηλό λόφο, στον οποίο κατέφευγαν σε εποχές πολέμου. Αυτό το οχυρό ονομάζονταν πόλις (ακρόπολις). Ο καταυλισμός τους, με ξύλινα σπίτια, ήταν γνωστός ως άστυ (‘ενδιαίτημα’). Όταν εισέβαλαν στην ελλαδική χερσόνησο, βρήκαν οικισμούς μόνιμης εγκατάστασης, πολλοί από τους οποίους, όπως στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, ήταν οικισμοί με δρόμους, ψηλά κτήρια, αποχέτευση, ύδρευση, εργαστήρια, κοινοτικές αποθήκες κλπ. Οι εισβολείς υιοθέτησαν τα ονόματα αυτών των οικισμών – όλα τα ονόματα ήταν ονόματα γυναικών ή θεαινών.
Αυτή είναι η προέλευση του θηλυκού γένους των πόλεων. Η λέξη Αθάνα δηλώνει τους κατοίκους μιας πόλης που κατάγονται από την Αθ, η οποία ήταν γυναίκα ή θηλυκή θεότητα. Το όνομα πιθανόν να ήταν κάποιο φυτό ή ζώο ή προσωποποίηση κάποιας εργασιακής, παραγωγικής, φυσικής διαδικασίας. Αυτό υποδηλώνει ότι οι κοινωνίες των γηγενών δεν ήταν πατριαρχικές, αφού στην πατριαρχία όλοι και όλες κατάγονται από άνδρες: Ισαάκ εγέννησε κλπ! Σήμερα λέμε Δρατζίδης Αθανάσιος του Χρήστου! Πού είναι η μάνα;
Δεν ήταν όμως και μητριαρχικές – δεν μπορώ να δεχτώ τον όρο μητριαρχία διότι από τη  μια πλάστηκε κατά το πατριαρχία και από την άλλη αυτό το -αρχία δηλώνει Κυριαρχία και δεν νομίζω ότι οι γυναίκες ή οι μητέρες ασκούσαν κάποια κυριαρχία όπως την ασκούσαν οι άνδρες πατέρες. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί και πολλές προτιμούν τον όρο μητριστικές κοινωνίες – συμφωνώ με αυτήν την επιλογή".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου